Alles over Almere Buiten

Jan Scholtus

januari 2017
Je bent nog maar kort een Buitenaar. Kun je iets vertellen over hoe je hier in Almere terecht bent gekomen?
De liefde..... Ik kom uit Noord-Holland. Grootschermer om precies te zijn. Mijn lief woont in Almere Buiten. Besloten om bij elkaar in te trekken want de liefde is (nog) gebonden aan Almere.
 
Je bent kunstenaar. Kun je iets vertellen over hoe je het vak van kunstenaar invulling geeft? 
Ik werk fulltime in de creatieve omgeving. Rietveld Academie, 1971-1976, opleiding Toegepaste grafiek en portret schilderen. Les gehad van o.a. Herman Gordijn. Daarna heel lang als art-director voor verschillende tijdschriften gewerkt. Al voor de academie was ik altijd bezig met het schilderen en tekenen van portretten. Vanaf begin jaren '80 namen de portretten een groot gedeelte van mijn tijd in beslag, geweldig. Het mooie is dat het "portret" weer in belangstelling toeneemt. Het inspireert elkaar. 
 
Je profileert je nu vooral als portretschilder. Kun je iets vertellen over het schilderen van portretten?
Portret schilderen is vooral tekenen of schilderen zoals jij het ziet. Je hebt een indruk van iemand en daar ga je mee aan de gang. Praten en bewegen, goed kijken, maar ook uitvlooien hoe iemand naar je kijkt. Een persoon die bij je komt, vindt het ook maar eng dat er een schilder zo naar je zit te kijken. Dus iemand op z'n gemak stellen is heel belangrijk. 
Ik schilder hoofdzakelijk in olieverf. Van acryl krijg ik de zenuwen, gaat gewoon niet. Portretten in gemengde technieken vind ik geweldig om te maken. Met krijt of pastel, stukken karton of ander materiaal, goudfolie ook mooi, kortom een collage van materialen en daar overheen schilderen. Het is belangrijk dat het, ook al ken je de persoon in kwestie niet, een spannend ding moet worden. Ik vind het fijn om spanning in het schilderij of tekening te verzinnen. Het is ook de kunst om weg te laten. Laat wat te raden over dan gaat het nooit vervelen.
Ik heb ook heel wat 'familie' portretten gemaakt. Dat kon wel eens oplopen tot 24 personen op één doek. Daar kan ik veel in kwijt. Heel veel dubbelportretten. Echtparen enz. Vaak in krijt met goudverf. www.janscholtus.nl
In deze tijd zijn de eigentijdse hulpmiddelen fantastisch. Er hoeft bij mij niet urenlang geposeerd te worden. ik maak soms wel honderd foto's of meer. Dan fotografeer ik echt wat ik wil schilderen. 
Het meest schilder ik kinderen, fijne, lieve schilderijtjes in olieverf. meestal 30 x 40 cm of kleiner. 

Wat is de prijsklasse? Waar moeten mensen aan denken als ze een opdracht overwegen?

Portretten zijn te bestellen vanaf €350 in krijt, zwart wit. Olieverf vanaf €500,-
 
Wat zijn je ambities als kunstenaar?
Bekend en beroemd word ik pas na mijn dood, haha. Hoewel ik in 2013 een 1ste prijs kreeg voor het beste portret van 'Beatrix'. Wel mooi gewonnen van 2200 inzendingen van de NOS actie 'Beeld van Beatrix. 
Er voor zorgen dat ik mooie dingen maak waarvan ik blij word en dus fijn door het leven ga. Vooral de rust vinden om te kunnen blijven werken. Dat is op dit moment wel belangrijk.
Als ik mooie dingen kan blijven maken en anderen daar van genieten is dat mooi meegenomen. Het maken van kunst is een soort moeten. Het kan in je hoofd, in je hart en met je handen (en voeten). Je bent er altijd mee bezig. Dat wil ik graag zo houden. 
Ben je betrokken bij de dingen die spelen in Almere/Almere Buiten? En zo niet, ben je dat van plan?
Nog niet zo, moest erg wennen en mijn draai proberen te vinden in Almere.
Het is wel zo dat ik me meer en meer ga verdiepen in de stad. Vooral ook uit eigen belang. Ik beken.
Schilderijen moeten wel verkocht worden. Brood op de plank. Goede exposities ruimtes zijn onontbeerlijk.
 
Je bent deeltijd Almeerder, want je hebt ook nog een huis elders. Dan heb je een zekere afstand. Wat vind je van Almere? Ben je van plan om hier helemaal te komen?
Het zit zo dat ik al vanaf 1987 een stukje grond aan de rand van een bos huur. Ook vanuit Noord-Holland kon ik me daar fijn terugtrekken. Daar staat sinds begin 2016 een atelierwoning op. Heerlijk, rust, hertjes, weiland voor mijn neus en bos om mij heen. Daar werk ik zo'n 3 a 4 dagen per week. Alleen tussen 1 april en eind oktober. De basis is en blijft Almere. Almere is een energieke stad. Er gebeurt veel. Mooi theater, mooie architectuur. Het zou mooi zijn als meer mensen van dat alles zouden kunnen genieten.