Alles over Almere Buiten

Johan Terpstra

oktober 2016

Je maakt al heel lang deel uit van het gebiedsteam van Buiten. Is je functie al die tijd dezelfde geweest? Kun je in het kort de contouren van je werk omschrijven?
Ik ben sinds 2001 werkzaam bij de gemeente Almere. De functie die ik in al die jaren heb mogen bekleden is die van wijkregisseur.
De wijkregisseur is het aanspreekpunt voor tal van zaken die de openbare ruimte betreffen en waarvan de grondeigenaar de gemeente is. Men kan hierbij denken aan een kapotte lantaarnpaal en gat in de weg of dat het gras te hoog is en ga zo maar door. Daarbij geven wij ook adviezen over de openbare ruimte bij aanvragen van evenementen en beoordelen deze. De wijkregisseurs worden de oren en ogen van stadsbeheer genoemd. Wij voegen daar iets aan toe: we zijn ook de mond van de burger. Zij hebben veel contacten met burgers, ondernemers en organisaties. Soms weten deze niet hoe ze een wens of klacht naar binnen moeten brengen. Wijkregisseurs hebben de taak en de kwaliteiten om de wensen en of vragen van deze mensen zodanig te verwoorden dat collega’s binnen stadsbeheer er mee aan de slag kunnen.
De gebieden waar ik werkzaam ben zijn de volgende: De Vaart 123, Glastuinbouwgebied, Bouwmeesterbuurt, Centrum van Almere Buiten, Poldervlak, deel van de Seizoenenbuurt Bosrandpark Landgoederenbuurt en Faunabuurt.

Je woont zelf ook in Buiten en je fietst waarschijnlijk ook rond als je niet aan het werk bent. Weet iedereen in jouw straat en wijk dat je bij het gebiedsteam werkt?

Voor mijzelf is het werk altijd leuk gebleven, omdat ik gewend ben om met mensen contacten te leggen en dit ook leuk vind om te doen. In mijn werk probeer ik alle meldingen van de dag persoonlijk te beantwoorden, dat wil zeggen gewoon bij de mensen langsgaan en vragen wat er aan de hand is.
Ja, de buurt weet dat ik bij de gemeente Almere werk, maar de mensen zullen mij privé hier niet in hinderen. Wel is het zo dat als je eenmaal veel contacten hebt, mensen je wel weten te vinden en het soms niet kunnen laten om toch vragen te stellen over de openbare ruimte. Ikzelf vind dat niet erg, want met de tijd leer je hier goed mee om te gaan - en nee zeggen kan ook. Mijn motto is dan ook: help elkaar en werk vooral samen.
Almere Buiten is net mijn kindje ik werk hier al jaren in dit gebied en heb veel veranderingen meegemaakt.

 

Hoe typeer jij het karakter van Buiten? En heb jij de ontwikkelingen in Buiten ervaren? En hoe zie je de toekomst?
Toen we in Almere Buiten ons huis kochten, in de Regenboogbuurt, was dit nog een zandvlakte. Daarna ging het zeer snel en zo is het nu een stadsdeel van meer dan 60.000 inwoners geworden - echt iets om trots op te zijn toch?
Toekomst voor mij, werkgerelateerd, is dat wij het gebied met iedere betrokkende goed kunnen blijven onderhouden en dat het Almere Buiten zo mooi blijft als dat het nu is met het vele groen en de markante woningen en kunstwerken die hier te vinden zijn.
Ik werkte destijds al in Almere, in Stad, en vanuit daar gingen mijn vrouw en ik even winkelen in Almere Stad; daar kwamen we in een etalage van een makelaar foto’s tegen van woningen in de verkoop waarvan de Bouw nog moest gaan starten, Mijn vrouw zei: hé, dat zijn leuke huizen die zou ik wel willen kopen. Dus wij naar binnen en voordat wij het wisten hadden wij het huis gekocht, We wonen er nu nog met heel veel plezier.

Hoe ben je in Almere terechtgekomen? Waar ben je geboren en wat is je achtergrond?
Ikzelf ben geboren in Amsterdam 1969 en ben met mijn vierde jaar met mijn ouders naar Lelystad verhuisd. Tot mijn 21ste jaar heb ik daar gewoond; daarna ben ik in Almere terecht gekomen.
In Lelystad heb ik mijn opleidingen gedaan, Mavo Meao en daarna heel veel ervaring opgedaan in het bedrijfsleven bij onder andere bedrijven zoals Plieger Thyzo en nog vele andere. Waar ik me daar vooral mee bezig hield, was woninginrichting voor woningbouw op technisch vlak.
Verder ben ik getrouwd en heb twee kinderen waar wij elke dag van mogen genieten met alles wat wij samen doen.

De wijkregisseurs zijn te bereiken via het tel 14036 en of via info@almere.nl en afspraak maken kan altijd.