Alles over Almere Buiten

Judith van Brandwijk - Quinzokids

maart 2017

Jij bent de drijvende kracht achter Quinzokids, een kindercentrum met kernwoorden als duurzaam, biologisch en ecologisch. Kun je daar iets meer over vertellen?
Na 19 jaar is een lang gekoesterde droom in vervulling gegaan, een kindercentrum. Wat maakt mijn kindercentrum dan anders dan de andere? Kernwoorden die ons gezin beschrijven zijn gezond, duurzaam, in het begin tot ergernis van mijn kinderen biologisch en flexibel. Niets zweverigs maar gewoon Hollands gezond. Waarden voor ons zo vanzelfsprekend maar in de kinderopvang steeds meer onder druk. Dit komt in onze ogen door de maatschappij waar alles draait om geld. Natuurlijk is geld belangrijk voor bestaansrecht voor een bedrijf ,maar het moet niet de hoofdmotivatie zijn. Wij willen een kindercentrum zijn waar het draait om de kinderen, de gezinnen, de omgeving en de medewerkers. Een vertrouwde en gezonde omgeving waar ouders met een goed gevoel hun kinderen achterlaten om aan het werk of naar school te gaan. Duurzaam, biologisch, ecologisch, natuurlijk en flexibel zijn een paar motivaties om deze missie te realiseren.

Kun je beschrijven hoe de sfeer is bij jullie op het verblijf? 
Zou je een dagje kunnen beschrijven, de structuur?
De sfeer is ontspannen en huiselijk er is veel keuze ruimte voor de kinderen. Keuze in het wel of niet willen deelnemen aan activiteiten als ook bijvoorbeeld keuze voor het broodbeleg of het drinken. We laten de kinderen veel leren door te ervaren en te doen, wat ze zelf kunnen mogen ze ook zelf doen.
Gedurende het jaar werken we met wisselende thema’s, zoals bijvoorbeeld ‘Ik maak muziek’ en ‘Oogsttijd’.
Elke dag heeft een vast ritme wat betreft de maaltijden, zodat kinderen en ouders weten waar ze aan toe zijn. Tussendoor gaan we met de kinderen van de dagopvang minimaal 1 keer per dag naar buiten. Dit kan zijn in onze eigen tuin maar zeker ook daarbuiten, lekker met laarzen aan de natuur in.

De dagindeling voor het kinderdagverblijf ziet er zo uit:

 

 • 6.00 uur Start van de opvang, vrij spelen
 • 9.00 uur Fruit eten en wat drinken
 • 9.30 uur De kinderen die twee keer slapen gaan naar bed
 • 10.00 uur Georganiseerde activiteit
 • 11.30 uur Warme Lunch
 • 12.30 uur De kinderen die één keer slapen gaan naar bed
 • 13.00 uur Vrij spelen, waar gewenst georganiseerde activiteit
 • 14.00 uur Snack moment met drinken
 • 14:30 uur De kinderen die twee keer slapen gaan opnieuw naar bed
 • 15.00 uur Georganiseerde activiteit of vrij spelen
 • 16.00 uur Broodmaaltijd
 • 16.45 uur Vrij spelen
 • 18.00 uur Drinken
 • 18:30 uur Yoghurt voor de kinderen die in de avond blijven
 • Vanaf 19.00 uur Tanden poetsen en naar bed
 

Denk je dat Almeerse kinderen anders zijn dan kinderen uit de rest van Nederland? Dat ze een andere aanpak nodig hebben?
Er zijn zoveel verschillende kinderen met allemaal hun eigen verhaal, achtergrond en cultuur, maar in de kern zijn het kinderen. Net als waar dan ook in de wereld. Kinderen die willen spelen, liefde nodig hebben en structuur. Ouders die het beste willen voor hun kinderen en een veilige omgeving waar hun kinderen kunnen spelen en opgroeien. Welk kind vindt het nou niet leuk om lekker in de plassen te stampen. Almeerse kinderen hebben in onze ogen dus geen andere aanpak nodig dan kinderen uit Amsterdam. We zullen ze natuurlijk wel vertellen dat in Almere de bus een eigen weg heeft en niet tussen de andere auto’s rijdt. Dat is natuurlijk iets unieks en echt iets om te weten voor Almeerse kinderen.

Hoe ben je in Almere terecht gekomen, wat is de weg van daar naar hier?
Ik ben geboren in Rotterdam en op mijn 19de woonde ik voor een jaar in Dordrecht waar ik stage liep in een kinderopvang organisatie waar ook de kinderen van verslaafde ouders werden opgevangen. In dat jaar leerde ik mijn man kennen toen ik in Amsterdam was.
Hij (mijn man) verhuisde met zijn ouders rond die tijd naar Almere. En omdat liefde blind maakt, volgde ik niet lang daarna. Ik ben na het afronden van mijn studie deze kant opgekomen, waarbij ik de eerste anderhalf jaar in de Landgoederenbuurt heb gewoond. Na een korte tussenstop in Parkwijk wonen wij nu 13 jaar met veel plezier in Stedenwijk-Zuid. 

Voel je je betrokken bij de ontwikkelingen in Almere en dan met name in de Bouwmeesterbuurt waar Quinzokids staat?
Ik voel mij zeker betrokken bij de ontwikkelingen in Almere, in de Bouwmeesterbuurt moet dit nog groeien. Onze kinderen hebben wel enkele jaren op de basisschool gezeten in de Bouwmeesterbuurt. Dus wij waren al vaak geziene gasten in de wijk. Sinds de opening heb ik ons aangemeld bij nextdoor voor de Bouwmeesterbuurt om zo op de hoogte te blijven van wat er speelt in de wijk.Tevens zijn er contacten met basisscholen in de wijk.