Alles over Almere Buiten

Pam Leavy

februari 2017

Je bent een geboren Amerikaanse. Hoe is jouw weg van daar naar hier?
Ik heb mijn Nederlandse man in Colorado leren kennen. Hij was toen op familiebezoek. Na een paar keer heen en weer te verhuizen hebben wij gekozen voor Nederland.

Je bent docente en je bent kunstenaar. Hoe verhouden die twee beroepen zich met elkaar?
Kunst is een fantastische middel om kinderen wat van zichzelf te laten zien. Wat belangrijk is dat er geen goed of fout is bij het maken van kunst.  De kinderen inspireren mij met hun openheid en spontaniteit.  

Op welke school geef je les, en wat voor school is dat en wat geef je?
Ik geef les in De Watertuin. De Watertuin is een school voor speciaal basisonderwijs. Speciaal basisonderwijs is bedoeld voor leerlingen bij wie het leerproces stagneert bij de reguliere basisschool.  Ik doe namelijk  RT schrijven en motoriek, maar het lukt ook om af en toe wat beeldende vorming erbij te doen!  
Is er een verschil tussen het Amerikaanse schoolsysteem en het Nederlandse, en de Amerikaanse kinderen en de Nederlandse kinderen?
Kinderen zijn kinderen. Ik ben te lang weg van Amerika om goed zicht te hebben op hun schoolsystemen. Ik weet wel dat er minder keus is in de VS.  Er bestaan geen speciale of bijzondere scholen voor openbaar onderwijs. Het is gebruikelijk om op je school in de eigen buurt les te volgen.  Anders ga je naar een privé school. 

Je doet momenteel mee aan de tentoonstelling Portretten, bij De Muren van Archipel, Literatuurwijk. Is dat je eerste discipline? Schilder van portretten? Hoe pak jij dat aan, een portret schilderen, wat is jouw werkwijze?
Ik schilder portretten en ik maak boeken.  Ik schilder voornamelijk portretten van  mijn eigen kinderen. Dit wordt gecombineerd met een zelf bedacht technisch probleem. Zo hoop ik me te ontwikkelen met mijn schilde werk.  Mijn boeken zijn visueel/tactiele ‘gedichten'.

Je woont in Almere. Hoe vind je Almere Buiten? Ben je betrokken bij de dingen die hier gebeuren?
Wij wonen al bijna 28 jaren in Almere Buiten.  Wij wonen hier met heel veel plezier.  Nu de kinderen  volwassen zijn geworden voel ik me minder betrokken met lokale gebeurtenissen.  Ik verwacht dat het anders zal worden als ik met pensioen ga.

Je bent geboren in Amerika. Voel je je nog Amerikaanse? Ga je ooit nog eens terug, denk je?
Ik voel mij wel Amerikaans. Engels is en blijft mij moedertaal. Maar ik voel me evenveel Nederlandse.  Ik ben trots op dit land en dankbaar voor mijn leven hier. Ik ga weleens terug, maar alleen met vakantie.

(Met dank aan Alice Bunt voor het maken van de foto)