Alles over Almere Buiten

Krasbomen

Naam: 
Krasbomen
Kunstenaar(s): 
Ninette koning
Geplaatst: 
2011
Materiaal: 
Drie boomstammen
Locatie: 
Wiekenpark
Collectie: 
Gemeente Almere

Al zijn er heel veel raakvlakken met de natuur en schuurt het er soms erg dicht tegen aan…je ziet het meteen, dit is kunst! Drie bomen op een open plek in het park. Ze zijn van hun schors ontdaan en daardoor zien ze er anders uit dan bomen zoals we ze kennen, maar toch, dit waren, nee, dit zijn populieren! En voor wie er oog voor heeft: de bovenkanten zijn breder! Dat komt doordat ze omgekeerd in de aarde zijn gestoken – met hun kop in de grond.
Omgezaagd, ontschorst, wortels en takken eraf en weer in de grond. Kunst? Nee, in deze fase nog niet. Het is pas kunst geworden door de bewerking die erna kwam. Ninette Koning, kunstenaar uit Almere en gespecialiseerd in het maken van kunstwerken van of met natuurlijke materialen, heeft de bomen bewerkt. Ze heeft de kale bomen een nieuwe huid gegeven – al is het woord ‘geven’ in dit verband opmerkelijk, want ze heeft niks aan de bomen toegevoegd, ze heeft er zelfs meer van afgehaald. De bomen waren kaal, leeg, nu hebben ze weer een patroon. Vanaf het moment dat de bomen door een kunstenaar zijn bewerkt, ze een nieuwe huid hebben gekregen, kunnen we spreken van kunst. Duidelijk!

Of is het toch nog ingewikkelder? De patronen op de bomen zijn gebaseerd op de natuur! De vormen die op de bomen zijn gekrast, zijn gebaseerd op Nano foto’s. Tegenwoordig zijn er fototoestellen die haast onvoorstelbaar diep kunnen inzoomen: een nanometer is een miljardste van een meter! Als je met die camera een eencellig diertje zou fotograferen of de huid van een spin, dan zou je patronen zien die doen denken aan de patronen op deze krasbomen. Een boom heeft de huid gekregen van een spin en de tweede van een eencellige – het lijken wel plastisch chirurgische ingrepen. De nieuwe patronen zijn eigenlijk oude, natuurlijke patronen. Dus de boom heeft een nieuwe natuur gekregen. Toch geen kunst? Jawel, kunst, zonder twijfel! Kunstenaars hebben altijd naar de natuur gekeken, dus dat is niets nieuws; als ze een landschap naschilderen, een boom natekenen… kunstenaars zijn altijd verbonden geweest met de natuur. Het bijzondere is alleen nu dat Ninette de natuur bekijkt en nabootst die met het blote oog niet te bekijken valt. Ze maakt zichtbaar wat niet zichtbaar is, ze creëert een nieuwe, oude wereld.

Ninette heeft overigens hulp gekregen! De opdracht aan alle kunstenaars die hier in het Wiekenpark een kunstwerk hebben gemaakt, was om de uitvoering samen met buurtbewoners te doen. Ninette heeft een oproep gedaan aan leerlingen die werk zochten voor hun maatschappelijke stage. Vier leerlingen hebben gehoor gegeven aan die oproep, een meisje en drie jongens. Ninette heeft samen met deze jongeren een week lang in deze bomen staan hakken. Vijf dagen lang van 10.00 uur tot 16.00 uur. Zoveel werk is dat dus! Als een kunstwerk af is, dan kijk je ernaar, je vindt er wat van of niet, maar er zullen maar weinig mensen zijn die zich realiseren hoeveel uur een kunstenaar er aan heeft besteed. Deze vier jongeren weten dat nu! Ze hebben met beitels, gutsen en hamers uren en uren de vormen uit de boom gehakt. Het kostte ongeveer een kwartier om een mooi, diep rondje te hakken. Het hout was vers en de vezels van de boom waren taai. 

Op 3 juli konden ook anderen meedoen. Het kunstwerk bestaat uit drie bomen. Twee bomen zijn bewerkt door Ninette en haar ploeg, de derde boom was toen nog leeg. Op 3 juli, tijdens de eerste culturele zondag die in het Wiekenpark werd georganiseerd, konden alle liefhebbers een hamer en beitel pakken en iets in de derde boom kerven. Een naam, een hartje, een spreuk of een tekening, het maakte niet uit. Elke bijdrage was goed. Alle inkervingen samen geven de boom een nieuwe, bijzondere huid. De bomen zullen na verloop van tijd waarschijnlijk wat donkerder worden, maar de bekraste huid blijft duidelijk zichtbaar.  En zo lang de boom blijft staan, zo lang zal het bewijs behouden blijven: I WAS HERE. 

ninette koning
Ninette Koning
Ninette Koning
Ninette Koning