Alles over Almere Buiten

Keyzertje - Jam sessie

09-05-2017

Afgelopen zondagmiddag bezocht ik café het Steegje in Almere Buiten om een jamsessie mee te maken.
Onder het genot van een uitstekend aspergesoepje van het huis keek ik naar een reusachtig televisiescherm waar een voetbalwedstrijd tussen Ajax en een ander team werd vertoond.
De band begon met twee funkachtige nummers, om vervolgens een vertolking van Stir it up van Bob Marley ten gehore te geven. Hierna volgde Great balls of fire en een rythm en blues liedje.
Cafébezoekers werden nadrukkelijk uitgenodigd om mee te doen. Conga’s, elektronisch orgel, zang, alles was mogelijk. De band bleek over de tekst en muziek van duizenden liedjes te beschikken.
Een Jazz versie van Summertime begon.
Op zeker moment zag ik een gedaante met de rug naar mij toegekeerd enigszins voorovergebogen staan. Hij maakte bewegingen alsof hij zijn kunstgebit niet goed op zijn plek kreeg, maar bij nadere beschouwing bleek het om een mondharmonicaspeler te gaan.
Het klonk prachtig.
Om me heen klonk gejuich, terwijl Ajax niet had gescoord. De vreugde bleek te worden veroorzaakt doordat Feyenoord op achterstand was gekomen.
Men keek mij lachend aan. Ik lachte terug. Mij kan het niet schelen wie kampioen wordt, maar om het publiek nou te vertellen dat ik in Rotterdam geboren ben leek me niet helemaal gepast.
Summertime werd opgevolgd door een swingende samba.
Opnieuw gejuich. Feyenoord was met twee nul achter gekomen.
Ik was toevallig de dag daarvoor in Rotterdam. De hele stad leek op springen te staan om feest te vieren. Gevels van hoge gebouwen waren door gehelmde bergbeklimmers bedekt met reusachtige spandoeken. Cafés in feestversiering uitgedost.
Toen het drie nul werd ben ik naar huis gegaan. Glimlachend uiteraard, om te voorkomen dat ik ten onrechte alsnog voor Feyenoordsupporter zou worden aangezien.
Ik was het ook niet meer gewend, zoveel decibel.
Een prima middag in een hele leuke ambiance! 

Gilbert Keyzer